Antimarxistisk landsbygdspolitik
Miljöpartiet har aldrig varit marxistiskt och socialdemokraterna strör ut pengar lite varstans för att vinna marginalröster. Men jag hade hoppats bättre av vänsterpartiet.
   I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet den 12 juni förklarar jordbruksmininister Ann-Christin Nykvist, Åsa Domeij (mp) och Sven-Erik Sjöstrand (v) att man (vid fortsatt rödgrön majoritet) tänker satsa en miljard extra årligen på gles- och landsbygden och därmed komma upp till 4,8 miljarder – med benägen hjälp av EU. Slagordet ”Hela Sverige ska leva” upprepas. Det talas om både att bevara öppna landskap och öka produktionen av bioenergi, obekymrat förbiseende att dessa mål kan råka i strid med varandra. Men det mesta av pengarna ska satsas på ”aktivt brukande i mindre gynnade områden”.
   Det är svårt att fatta detta som annat än ökat stöd åt jordbruket i skogslänen. Det bevarar väl ett och annat arbetstillfälle men så var det ju också med den egnahemspolitik som drevs av socialdemokraterna och stöddes av vänstern långt in på mellankrigstiden. Med småbruk som etablerades med möda (läs Sara Lidman!) men avfolkades/avvecklades efter bara några decennier. Borde vi inte lära av historien?

   Sjuttitalets landsbygdsromantik behåller sitt grepp om medelålders opinionsbildare och politiker; Göran Greider och Göran Persson är andra exempel. Att ungdomen har fått andra ideal och den extra miljarden borde satsas på storstadsutveckling har man inte fattat.
   Vi har använt citatet förr men får tyvärr anledning att upprepa det. Det står i Karl Marx & Friedrich Engels, Kommunistiska manifestet, s. 32 i Arbetarkulturs upplaga från 1978: ”Bourgeoisin har lagt landsbygden under stadens herravälde. Den har skapat kolossala städer, den har i hög grad ökat invånarantalet i städerna i förhållande till befolkningen på landsbygden och därigenom dragit en betydande del av befolkningen undan lantlivets förslöande inverkan (vår fetstil).” Och översättaren var finkänslig: i originalet står det mera rakt på sak das Idiotismus des Landlebens, ett uttryck som vi tror att även den icke tyskkunnige förstår.
Trist att Sven-Erik Sjöstrand medverkar till urgröpningen av vänsterpartiets marxistiska arv. Att han vill förslöa en betydande del av befolkningen.
Gr

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL