Sommartankar

Så har då sommaren äntligen anlänt. Täppan prunkar. Liksom härdade av den hårda vintern knoppas och blommar det som aldrig förr. Ängslig har matte gått från rabatt till rabatt och återseendets glädje har varit stor när de perenna plantorna varit på plats. Hon har, som husse säger, en personlig relation till varje växt, och dess historia är noggrant bokförd i täppans loggbok. Men husse och jag överser med dessa barnsligheter.
   – Det är ändå ett rätt så billigt nöje, säger han lågt, och desto större bokkonto får jag! Han glömmer då de femtontal stora krukor med förkultiverade lökar och knölar som matte började odla inomhus i ren desperation när april regnade bort. Dessa har inte varit gratis. Matte är en trägen kund i Trädgårdsbutiken. Växterna har nu, tillsammans med småplantor från vårt inneväxthus, fått nya hem i rabatterna.
   Men en orm har nästlat sig in i paradiset! Kirskål i häcken! Trots idogt rensande verkar den hitta nya växtplatser, och har nu slagit sig ner mitt i det vita ormögat Även annat otyg som revsmörblomma, maskros och åkervinda

växer, så ock gräsmattan, och det är ett evigt klippande, putsande och hackande. Själv tar jag det lugnt numera. Som valp lär jag ha farit runt som en tornado i täppan. Jag hade då min favoritplats under en stor riddarsporre, men uppskattar nu bäst en skuggig plats på gräsmattan.
   – Du är faktiskt äldst i familjen nu, säger husse, sträcker på sig och försöker se ungdomlig ut. Ja, nog känner jag åren i ben och rygg. Jag orkar inte längre gå till täppan, utan måste transporteras hit med bil.
Husse och matte ska spela blåsmusik i Skinnskatteberg i sommar. Men jag stannar kvar i Lund. Det talades en del om en hyrd husvagn men då protesterade jag. Hemma bäst! Ungdomarna kommer och tar hand om mig. Det lär bli en del trevliga fester att se fram emot…
   Sen stundar valrörelsen! Den kan bli spännande. Det har ju kommit en ny spännande uppstickarare, och matte och husse är inte längre medlemmar i samma parti! Matte har fått lite svårt med vänsterpartiet, där en del är kommunister, en del bara kallar sig det och resten tycks strunta i vilket. Men man måste förhålla sig, säger matte, till vad som varit och vad man vill av framtiden, och sen ta konsekvenserna av det. Husse blir ledsen och själv förstår jag inte mycket av det hela. Jag återkommer till detta men slutar här med att önska alla läsare en trevlig sommar!
Cilla

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL