Storken flyr

 
 

I länderna i östra Europa finns ett gammalt talesätt att storken flyr när det drar ihop sig till krig. Men nu är det ett annat elände som drabbar de nya medlemsstaterna i EU och som kan få samma effekt på djurlivet nämligen konsekvenserna av EU:s jordbrukssubsidier - CAP.
   Sommaren 2004 offentliggjorde Danmark som första land i EU en lista med namn på de personer och företag som tillsammans årligen mottager c:a 10 miljarder danska kronor i jordbruksstöd. Det var först efter 18 månaders ihärdigt grävande av den danske freelancejournalisten Kjell Hansen och hans kollega Nils Mulvad som dessa data kom fram. Tjänstemännen på danska jordbruks(fødevare-) departementet vägrade i det längsta att lämna ut materialet med varierande motiv. Dåvarande jordbruksministern Mariann Fischer Boel påstod att underlaget var utspritt över hela departementet i olika pappersdokumentoch därför inte behövde lämnas ut. Det var först sedan de fått stöd och hjälp av Folketingets ombudsman som journalisterna fick tillgång till materialet. Som visade sig vara samlat i en enda elektronisk fil! När listan äntligen kom ut väckte den stor uppmärksamhet. Den avslöjade att en betydande del av stödmiljarderna gick till prinsar, baroner, storgodsägare och andra miljonärer samt en rad livsmedelsgiganter som Arla, Danish Crown och Danisco. För att inte tala om politiker som den förre jordbruksministern Fischer Boel själv (vid det laget kommissionär för jordbruk i EU), finansministern Thor Pedersen, utvecklingsminister Ulla Tømaes, sysselsättningsminister Bendt Bendtsen och en rad nuvarande och tidigare medlemmar i Folketinget.

Inte bara Danmark
Offentliggörandet av den danska listan satte igång aktiviteter i andra EU-länder. I mars 2005 rapporterade medier i England om hur det brittiska kungahuset och lantadeln var mottagare av miljonbelopp. Också i Holland var jordbruksministern bland de mer omdiskuterade mottagarna av miljonbelopp för sina privata egendomar i Holland och Frankrike. Nittio procent av Belgiens bidrag gick till 29 företag. Den slovakiske jordbruksministern var delägare i en firma som fått 1.8 miljoner kr i stöd 2003. Den slovakiske socialministern tog avsked sedan det visat sig att han fått 1 1/2 miljon i bidrag. I varje land bekräftades den misstanke som väckts i Danmark att det inte är den lilla strävsamma bonden som får hjälp av EU:s generösa jordbrukspolitik. Individer och grupper med stora kapitalresurser köper in stora arealer med sikte på att få stöd från CAP. I de nya medlemsländerna i öster är det ofta utländska agrospekulanter som köper upp jorden. Ofta fördrivs småbrukare från sina ägor och hamnar på obestånd. I stället för en framtidsorienterad utveckling av landdistrikten sker det snarast en ödeläggelse och en ökad avvandring och en försämring av livsbetingelserna för dem som fortfarande valt att bo kvar på landet.

 

Europas största grisfarm finns i Polen och ägs av 60 danska jordbrukare. Det är inte konstigt att man från EU:s nya medlemmar i öster hör klagomål – ”vi kvaeles i svinegylle, vort grundvand forurenes, og storken flygter”
   Kjeld Hansen har skrivit om detta bland annat på nätsidan EU-observer och i danska Politiken. Han har inte nöjt sig med att visa att en stor del av jordbruksstödet går till ökad privat konsumtion i redan välbärgade familjer. Naturligtvis påtalar han också hur subsidierna försvårat för utvecklingsländer att få avsättning för sina jordbruksprodukter när EU dumpar sitt överskott på världsmarknaden till underpriser. Han åberopar också de miljöorganisationer som visat hur den expanderande stordriften av jordbruk försämrat miljön i Europa. Stora naturområden blir upplöjda med katastrofala följder för biodiversiteten. I Danmark blev våren 2005 110 000 hektar naturmark upplöjda enbart för man ville komma åt subsidier.
Efter påtryckningar av bl a Margot Wallström har EU-kommissionen den 9 november beslutat att alla medlemsstater ska medge offentlig tillgång till data beträffande mottagare av jordbruksstöd.
Kjeld Hansens kollega Nils Mulvad är direktör för det danske center for analytisk journalistik, DICAR, som har byggt upp en databas med upplysningar om mottagare av jordbruksbistånd i EU. Den återfinnes på www.farm subsidy.org.

Läget i Sverige
Den svenska listan över CAP-mottagare toppas överlägset av Sveriges Stärkelseproduktion Förening i Kristianstad med 8,8 miljoner euro. De svenska länsstyrelserna får bidrag mellan en halv och två miljoner euro var med Skåne i topp. Det var för mig en nyhet att de bedriver jordbruk i så stor omfattning. Eller de kanske bara förmedlar pengar till små bidragstagare. Bland enskilda mottagare har Gabriel Gyllenkrook, Björnstorps slott, fått det största bidraget 2004 med 681 000 euro. Den svenske journalisten Staffan Dahllöf – baserad i Köpenhamn - lär ha skrivit om den svenska mottagarlistan i Göteborgsposten.
   Den danska förre jordbruksministern Mariann Fischer Boel som med lögnaktiga påståenden hade försökt förhindra offentliggörandet av danska mottagare av jordbruksstöd blev tidigare i år intervjuad i dansk radio. Tillfrågad om hur hon såg på att hon själv mottog 400 000 dkr om året i bidrag, sa hon: ”Det er da alltid rart med lidt lommepenge”.
   Sökning på Göran Persson, Torp, i databasen ger inget napp – ännu. Inte heller finns vår jordbruksminister Ann-Christin Nykvist med bland bidragstagarna.
Man väntar naturligtvis med spänning på hur den franska listan ser ut. Den har ännu inte kommit in i databasen. På franskt håll har man nog inte velat ge bränsle till sina motståndare i bidragsfrågan inför det stundande WTO-mötet i Hong Kong.
Erik Kågström

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL