Engagerande debattbar med Fi

 
 

Framåt kvällen den 1 maj cyklade jag ner till Mejeriet med ganska lågt ställda förväntningar. Några representanter för Feministiskt initiativ (Fi) hade inbjudits till Mejeriet för att presentera sina åsikter och svara på frågor från publiken. Mötet var inte särskilt väl utannonserat, och jag väntade mig att bara några få personer skulle dyka upp. Men, ack så fel jag hade. Hela kaféet var smockfullt med folk. Alla fick inte plats att sitta. Sorlet var bedövande och luften dallrade av spänning inför mötet med Fi.

Skiftande erfarenheter
Fyra kvinnor och en man tog plats vid debattbarens estradbord. De var i åldrarna mellan ca 25 år och närmare pensionsåldern. Deras erfarenheter av politik var mycket skiftande. Några hade enbart deltagit i utomparlamentariska aktiviteter utan speciella partipolitiska förtecken medan andra hade sin bakgrund i långvarigt politiskt partiarbete. Trots olika erfarenheter var en sak vara gemensam för dem alla och det var deras glödande engagemang för Fi. Det hela började med att de presenterade sig själva och sina tankar om Fi.
   Karin, en ung kvinna med mikrofonen i ena handen och den andra armen runt ett litet flickebarn som balanserade på hennes höft, var noga med att betona att de alla representerade sig själva och inte något parti. Ännu finns inget feministiskt parti bildat och diskussion pågår om ställningstagande i en massa frågor.

Demokratisk arbetsform
Anna, en annan ung kvinna och mamma till två döttrar, hade sedan lång tid tillbaka varit intresserad av feministiska frågor och arbetat mot alla former av förtryck. Förtryck mot kvinnor, mot etniska minoriteter, mot handikappade m m. Hon tilltalades speciellt av den öppenhet som Fi strävar efter när den politiska plattformen håller på att skapas. Målet är att aktivera så många som möjligt i denna process. De som engagerar sig nu har möjlighet att påverka historien, tillkomsten av ett feministiskt parti är en historisk händelse, enligt Anna. Hon tyckte att Fi:s debatt om nya politiska former för att kunna aktivera och engagera fler i politiken är en viktig del av Fi:s strävanden. Exempelvis skulle kommunikation via nätet, precis på samma sätt som vid melodifestivaler, kunna utnyttjas på ett helt annat sätt i politiken för omröstningar och debatter. Detta skulle kunna bidra till demokratisering av de stela former som idag finns i politiken. Anna menade att demokrati inte är något statiskt utan hela tiden måste nya vägar för demokratiskt inflytande prövas. Politikens former måste bli engagerande för många.

Arbete mot mansvåldet – ett kollektivt ansvar
Staffan, lärare som arbetar med specialundervisning, berättade att han sedan sitt giftermål för 33 år sedan blivit ”dagligen inskolad i feminismen av sin hustru”. Han var med vid bildandet av miljöpartiet här i Lund och en av hans speciella hjärtefrågor är numera att arbeta mot mäns våld mot kvinnor. Han ansåg att både män och kvinnor gemensamt bör arbeta mot männens våld mot kvinnor och allmänt mot mäns våld i samhället.
   Även Maria, socialarbetare, var starkt engagerad i frågan om mäns våld mot kvinnor. Maria har en långvarig och bred erfarenhet både av fackligt arbete och partipolitiskt arbete inom vänsterpartiet, ett parti som hon nu har lämnat. Hon har engagerat sig för demokratiska rättigheter, arbetat mot alla former av förtryck, och speciellt med flyktingfrågor.

 

Försäkringsfrågor är också ett område där hon aktivt engagerat sig för kvinnors sak. Idag räknas t.ex. inte skador på grund av psykisk arbetsbelastning som arbetsskada, något som är vanligt i arbete med människor, där kvinnor dominerar. Bara fysisk belastning, som är vanligare i manliga yrken, räknas som arbetsskada. Detta är en av de orättvisor som kvinnor råkar ut för, som Maria vill kämpa emot.

Kvinnors diskriminering på arbetsmarknaden
Anna T, 29 år, berättade att hon länge intresserat sig för feministiska frågor. Hon tyckte inte att hon kunde definiera sig som hörande hemma vare sig till höger eller vänster på den politiska skalan. En sak som hon speciellt intresserade sig för var frågan om diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden. Denna fråga var högaktuell för henne just nu som barnlös, ung kvinna, som söker arbete. Arbetsgivarna förväntar sig att det är kvinnorna som stannar hemma med barnen och betraktar unga kvinnor som mindre attraktiv arbetskraft. En av de frågor som hon vill engagera sig i är att motverka de mekanismer som ligger bakom denna diskriminering.

Fi och den ekonomiska politiken
På frågan om Fi:s inställning när det gäller fördelningspolitiska frågor blev svaren något spretiga och otydliga. Svaren tydde på att det inte finns någon enig linje i denna fråga utan detta är något som kommer att diskuteras fram till det datum då en plattform för Fi:s politik skrivs. Detta kommer att ske någon gång i början av september, då arbetet med en sådan plattform påbörjas på ett nationellt möte med Fi:s medlemmar.
   Ett annat område där borgerliga feminister och mer vänsterinriktade feminister tycktes vara oeniga var i frågan om s.k. Rut-avdrag, d.v.s. skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Detta är också något som diskuteras inom Fi för att eventuellt kunna nå fram till större enighet på septembermötet.
   Ett sätt som Fi skulle kunna bidra med synpunkter på ekonomiska frågor ansågs vara att medverka till att feministiska analyser alltid görs av alla budgetförslag från kommunal till nationell nivå. Hur bör fördelningen av föräldraförsäkringen ske? Staffan svarade att i denna fråga bör politiken hålla sig i bakgrunden, och låta föräldrarna i hög grad bestämma över hur man ville fördela föräldraförsäkringens månader. Han fick genast mothugg av alla kvinnor i panelen. De ansåg att politiken måste vara med om att ändra mönster. Varje individ har ett hundraprocentigt ansvar för att man skaffar barn. Så även männen. Detta ansvar bör inte kunna överlåtas från mannen till kvinnan. Dessutom måste lagstiftningen på ett helt annat sätt än idag ta med i beräkningen, att det finns så många olika former för föräldraskap, exempelvis ensamstående föräldrar och homosexuella par.

Fi i Lund
Skåne ligger väl framme när det gäller Fi-aktiviteter och i skapandet av lokalorganisationer. Snart är det även dags för Lund att bilda en Fi-förening. En lokalorganisation ”Fi i Lund” skall bildas på ett möte, som äger rum på Folket hus 12 maj kl. 19. Man kan gå in på www.feministiskt.initiativ.se eller skicka mejl till fi.anna@spray.se för att bli medlem. Medlemskapet kostar 200 kr.
   Mötet avslutades med en rungande applåd och den hoppfulla stämningen hos både publik och panelens deltagare var inte att ta miste på.
Marianne

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL