Aktuell analys

 
 

Man kan ibland häpna över de borgerliga ledarskribenternas brist på fantasi och analysförmåga.

Persson gör en Karl Rove
Här har de nu i månader förundrat sig över hur Göran Persson kan vara så dum att han tror att han kan vinna väljare på att tala om höjda skatter. Och hur kan s ändå ha så pass goda opinionssiffror medan den borgerliga alliansen står och stampar? Analytikerna vrider och vänder på saken, senast Per T. Ohlsson i söndagens Sydsvenska, och begriper inget. (Visst har han väl tacklat av Per T – förr kunde han brännmärka centern som gamla nazister den ena söndagen och vänsterpartiet som nya nästa. Han verkar inte ha det där riktiga bettet längre. En förklaring skulle väl vara att han har svårt att komma över att USA:s insatser i världspolitiken under senare år inte har uppskattats på det sätt han skulle ha önskat.)
   Nåväl, det var en diversion, nu gäller det svensk inrikespolitisk taktik. Det tog lite tid, men numera tycks alla ha klart för sig att Fredrik Reinfeldt har gjort en Tony Blair. Tekniken kallas också triangulering: man tar sin gamla ståndpunkt och så betraktar man motståndarens, varpå man avpassar sin nya ungefär lika långt ifrån bägge och tillför lite nytt. Blair gjorde det, Bill Clinton gjorde det inför sin andra period och Reinfeldt gör det nu, alla med betydande framgång.
   Ingen tycks dock fatta vad Göran Persson gör när han talar om att det kanske behövs nya skatter för att klara av vård, skola och omsorg. Nu har han väl rätt rent sakligt: Sverige lägger en anmärkningsvärt liten del av sin BNP på sjukvård. Det beror på att mycket av vårdpersonalen är lågt betald och att den offentligt drivna sjukvården i huvudsak drivs kostnadseffektivt utan vinstintressen. Men anspråken på sjukvård stiger hela tiden och det kommer att kräva mer pengar.

Back to basics
Vad Persson sysslar med när han talar om höjda skatter är att göra en Karl Rove, så kallad efter George W. Bushs ledande kampanjchef och spindoktor. Rove var den som i höstens presidentvalskampanj körde en stenhård linje: satsa på kärnan i väljarbasen, en parallell till företagens satsning på kärnverksamheten. Alltså: inget daltande med halvhjärtade mittenväljare, de kommer och går, det är känsliga typer som det är lätt att stöta sig med. Nej, gå till basen: Mellanvästerns kristna, abortmotståndarna, patrioterna, killarna och tjejerna som gillar skjutvapen och familjevärden och som är emot homosexuella äktenskap. Satsningen gick hem: fastän demokraterna fick fler röster än någonsin så fick republikanerna ännu fler. Deras djupa väljarbas hade mobiliserats.
   Väljarbasen på politikens vänstra planhalva i Sverige är angelägen om den svenska välfärdsmodellen och ser med bekymmer på att den urholkas av brist på pengar. Däremot är den inte särskilt bekymrad över ett högt skattetryck. När Persson talar om att det kanske behövs högre skatter uppfattar den det så att äntligen är här en politiker som ser vad som behövs och vill göra något. I helgen har det påståtts att många gamla v-röstare gått till miljöpartiet. Säkert, men det är till s huvuddelen har gått, inte minst som ett resultat av den nya radikaliteten. Göran Perssons personalpolitik har väl inte alltid varit så lyckad men att göra Marita Ulvskog till partisekreterare var ett genidrag.
   En Karl Rove alltså, vilket varje tränad analytiker kan se. Manövern är förstås är aldrig helt riskfri. Men om den strax före valet kompletteras med en rapport om att Sverige

 

och statsfinanserna går så bra att det inte behövs någon skattehöjning så blir det ju ytterligare en bonus.

Journalistiken död
Den politiske redaktören för Rolling Stone , förnyaren av journalisti ken m.m. Hunter S. Thompson är död. Vi återger ett utdrag av vad han skrev inför bisättningen av Richard Nixon 1994. "Om rätt personer hade fått ha hand om Nixons begravning skulle hans kista satts ner i en av de öppna avloppskanaler som mynnar ut i havet strax söder om Los Angeles. Han var ett svin till människa och en pladdrande bedragare till president… Hans kropp borde ha bränts i en anläggning för sopförbränning.… Richard Nixon var en ond människa – ond på ett sätt som de som tror på Djävulen som fysisk realitet kan förstå. Han var helt utan vare sig etik eller moral eller någon grundläggande känsla för anständighet." Det är förstås under inflytande av sådan gonzojournalistik vi på VB har blivit de råskinn vi är, med vårt grova språk och angrepp på ledande kamrater. Så gick det också som det gick.

Värre än Pol Pot
Vi har alla känt medkänsla med stockholmarna inför det svåra bostadsläget, de uppdrivna priserna på hus och restaurangmåltider, problemen med den ökande biltrafiken och – som ett ytterligare tecken på invånarnas olycka – deras i landet högsta alkoholkonsumtion per person.
   Regeringen har då övervägt att i samband med regementsnedläggningarna flytta några myndigheter från Stockholm och remissvaren från dessa har nu strömmat in. I samtliga fall avstyrker man förslagen. Här ett axplock:
   Arbetslivsinstitutet menar att dess forskning riskerar att försämras. Elsäkerhetsverket tror att det kan uppstå fara för elsäkerheten i landet. Kemikalieinspektionen menar att det uppstår skaderisker för konsumenter och arbetstagare och att miljön kan komma tillskada. Konsumentverket anser att konsumentfrågorna kommer att försvagas. Naturvårdsverket anser att miljöarbetet skulle försämras. Riksantikvarieämbetet menar att kulturarvsfrågorna skulle nedprioriteras och att arbetslöshet skulle drabba de som inte följer med. Statens folkhälsoinstitut vill vara kvar i Stockholm av verksamhetsskäl. Statens institut för kommunikationsanalys menar att en flytt skulle få samhällsekonomiska konsekvenser och att verksamheter riskerar att avbrytas. Ungdomsstyrelsen menar att det skulle vara negativt för möjligheten att genomföra den nationella ungdomspolitiken.
   Därutöver är Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen emot förslagen till flyttning. Och i söndagens P1-program ”God morgon världen” bidrog kommentatorn Ulf Wickbom med det enda vi hittills saknat: parallellen med Pol Pot som tvingade ut den kambodjanska intelligentian till landsbygden i den mån folk inte blev skjutna. Ett sakligt inlägg som det brukar heta.
   Ingen av de tilltänkta flyttningarna är tänkt att gå till Skåne där det överhuvud inte någonsin har förlagts någon svensk statlig myndighet. Förmodligen är det minnet av snapphanarna som gör att man inte har den där riktiga tilltron till oss. Men just eftersom vi inte har några fingrar i den aktuella flyttsoppan kan vi uttala oss nyktert och opartiskt. Alltså: vi är beredda att ta vissa kortsiktiga förluster vad gäller arbetslivsforskning, elsäkerhet, nationell ungdomspolitik etc. och tror att de långsiktiga vinsterna med en flyttning överväger. Vi vill därför varmt tillstyrka att samtliga flyttningar genomförs såsom föreslagits.
Lucifer

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL