Två liv

 
 

Den ena berättelsen handlar om en liten flicka ur en ganska välbeställd köpmannafamilj i Lund. Familjen bor i ett tämligen nybyggt hus i norra delen av Lund – nämligen Fredsgatan – på fjärde våningen utan hiss. Tiden är under första världskriget, syskonskaran växande. I ett hem från den tiden fanns förstås ingen radio, ingen TV, inte heller tvättmaskin, kylskåp, frys, elspis, brödrost, blixtlås och man hade ännu inte hört talas om dagis, barnbidrag, moderskapspenning, fri skolmat. Penicillin, sulfa och röntgen var inte i bruk. Men, påpekar berättaren, vi hade nymodigheten telefon.
   I en bättre familj på den tiden fanns förstås råd med barnflickor och tjänstefolk som utförde det tunga hemarbetet och barnen, även flickorna, fick gå i en bra skola.
   Bostaden låg nära Clemenstorget och där var det marknad en gång i månaden – italienska ballongförsäljare, karamellgummor, positivhalare – och framför allt hästmarknad och fulla gubbar, som vinglade ut ur den närbelägna ölhallen.
   På somrarna åkte familjen på sommarnöje i Skanör och något senare hyrde man en villa i Bjårred. Men när den unga modern i familjen drabbas av en inoperabel hjärntumör, så är slutet oundvikligt. Beskrivningen av hur den då 10-åriga moderlösa flickan stängde in sin smärta och försökte ”vara duktig” är rörande. För sorgearbetet blev skolarbetet viktigt och skolans lånebibliotek en tillflyktsort.
   Den andra berättelsen handlar om ”en vanlig enkel fattig lundapåg”, född 1914. Han startar sina hågkomster med två minnen som vittnar om hungern som drabbade fattigt folk under första världskriget.
   I det första har familjen lyckats komma över en potatislott och satt potatis. Men sättpotatisen blir stulen av någon som är ännu hungrigare.
   I det andra minnet är berättarens mor, farmor, syster och han själv ute på vetefälten utanför staden för att

 

plocka ax som blivit kvar efter skörden, men blir bortdrivna av en ryttare utsänd av godsägaren.
   Den fattiga uppväxten i S:t Månsgatan skildras levande och konkret – sammanhållningen i familjen och på gården, hur man höll efter varandras ungar, det hårda arbete. Men spanska sjukan drabbar hårt – berättarens far dog och hans mor överlevde, men hämtade sig aldrig. Barnen fick nu lita till fattigvård och välgörenhet för att klara sig
   Men pojken är en överlevare. Han kommer med i NTO och i en musikcirkel. Tack vare en engagerad körledare får han lyssna på konserter med Pablo Casals, höra Marion Andersson och Donkosackerna och vara med om Jussi Björlings debutkonsert i Ystad.
   Efter 7-årig folkskola börjar han arbeta, bl.a. i armaturfabriken, han mönstrar och gör vapenfri tjänst och han upptäcker litteraturen och arbetarförfattarna tack vare en flicka som han möter.
   Två liv i Lund från ungefär samma tid. De två berättelserna är nerskrivna av Ingrid Flock ”Liten i Lund” resp. Evert Nilsson ”Från min barndoms Lund”. Bådas berättelser är otryckta och i första hand avsedda för barn och barnbarn, men finns som manuskript i Lundasamlingen (Stadsbibliotekets lokalsamling).
   Flock och Nilsson var barn i Lund ganska samtidigt (Flock var något äldre), men deras världar möts bara någon enstaka gång. T.ex. när Ingrid Flock nämner morfars besök hos gamla och sjuka och Evert Nilsson berättar om diakonissans besök i det fattiga hemmet och om sällskapet Jultomtarna, som klädde upp fattiga barn en gång om året.
   Varken Ingrid Flock eller Evert Nilsson har skrivande som yrke. Men båda levandegör med många detaljer familjen, staden, gatulivet, arbetsmiljöer, vilket allt beskriver levnadsvillkoren i Lund för mindre än hundra år sedan. Särskilt Nilssons barndomsskildring från fattiglund och arbetarnas Lund är ovanlig och tänkvärd
i.

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL