Utskriftsvänligare form
(pdf)

 
Nr 5 1/4 i webbform
Veckans
krönika

Chicago roligare än Vimmerby

Lund, eller åtminstone den del av dess invånare som har tid över, tycks vara inne i en period av tvivel, oro och bristande tilltro till sig själv. Se på de unga, de vill hellre bo i Malmö än i Lund, sägs det, som om det skulle avgöra saken. Mycket riktigt kommer det raskt upp långa listor med förslag om hur vi ska bli mer lika Malmö. Fler gågator och mer bilar i centrum, mer dådkraftiga kommunalpolitiker, fler bostadsutställningar, fler höghus, fler segelregattor med utländska gäster, fler ishockeyarenor. Ja, Lund borde helt enkelt sättas på kartan.
Läs mer >


Jörgen L.
Sprid ansvaret för det parlamentariska arbetet!


Begär i en inlaga till styrelsen i (v) Lund att kommunalpolitiken tas upp på ett medlemsmöte, under hösten. Detta innan valrörelsen startar, och jag önskar en kritisk utvärdering av sista fyra årens samarbete, inom den lokala röd-gröna alliansen. Man kan även undra varför kommunalpolitiken till synes är given till "postsittarna", att rätt exklusivt hantera. Skulle önska arbetsformer så att k-politiken blir hela lokala partiets angelägenhet. Detta för bättre balans samt insikt i vad politik vi för, som lokala (v).
Läs mer >

 
050902

Det är mycket som händer i Lund och Malmö som vi tror kan vara av intresse för VB:s läsekrets. Här följer några tips.

OFFENTLIGT MÖTE
den 10 september kl 14.30

"Militant islamism och dess roll i Afghanistan". Islamologen Jan Samuelsson, berättar. Änglagården, Byggmästareg. 21 (Västerkyrkans baksida).
För dig som är medlem i Afghanistan-kommittén inleds dagen redan kl 11 på samma adress med information om situationen i Afghanistan av
föreningshandläggaren Harald Holst och diskussioner om det lokala
solidaritetsarbetet (inledning Anders D).
För att vi ska kunna beräkna lunch
och fika - anmäl dig snarast till anders.davidson@telia.com


Malmö stadsdibliotek anordnar fyra träffar om Kuba och Latinamerika

Om Cuba

Lördag 10 september kl 12.00-16.00 på Stadsbiblioteket, Röda rummet
En eftermiddag med olika aspekter på Cuba
Medverkande: Carlos Vidales, Bo Lindholm, Eva Björklund (redaktör för Tidskriften Kuba). Moderator: Eva Sandström
Medarr: Imagenes del Sur/Bilder från Söder och Amnesty i Malmö
Läs hela programmet >

 
     


Vanliga Lund, mögligheternas stad

- Har redaktören noterat Sydsvenskans debatt om att Lund är tråkigt, hamnar efter Malmö och har färglösa och oföretagsamma lokalpolitiker?
- Detta har, med vissa avbrott, sagts åtminstone sen 1880-talet, när Malmö började bygga järnvägar som gjorde att bönderna for dit i stället. Jo, jag läste Ivar Sjögrens krönika i Sydsvenskan med ett igenkännande leende.
- Men är det inte trist att stadskärnan förfaller och att ungdomen tycker att Malmö är så mycket häftigare?
- Jag tycker att både Lunds stadskärna och ungdomen är överskattade företeelser. Men vad ungdomen beträffar är det alltid så att den fångar upp, känner på sej vad som rör sej ute i världen. Där har vi en mäktig urbaniseringsvåg. Landet är ute, stan är inne kort sagt, även om det är svårt för halvgamla grönavågare att acceptera. Och ju större stad desto bättre. Malmö är större så där har Lund inte mycket att sätta emot. Och nog blir det lugnare utan alltför mycket ungdomar: mindre oväsen, mindre klotter, mindre trottoarcykling, you name it.
- Så vi ska bara svälja att Lund blir en sömnig satellit?
- Vi bör åtminstone ställa den existentiella frågan om vi vill vara med i racet om vem som är häftigast. Jag är för min del inte säker på svaret. Men jo, Lund är bra, Lund har ett fint läge, Lund förtjänar större uppskattning, och Malmö är en platt och ful skitstad som inte borde få göra sej så stöddig.
- Vad bör då göras?
- Det spontana högersvaret är färre bussar i stan så att bilarna kommer fram, och gratis p-platser. Det säger vänstern förstås nej till men den har inte så mycket att sätta i stället. Den rödgröna majoriteten har varit bra för Lund: ordning på ekonomin och hygglig kvalitet på de flesta områden, från barnomsorg till bibliotek. Men visioner? Det ska man kanske inte vänta sej av politiker.
- Men redaktörn är ingen politiker, eller i alla fall en mycket liten. Så kom loss!
- Okej. Först säger vi ett helhjärtat ja till ESS …
- Trots miljöproblemen?
- Trots de måttliga miljöproblemen. Sen lägger vi spår på Lundalänken.
- Men det kostar ju många hundra miljoner och Banverket har ont om pengar.

- För hundra år sen när Lund var mycket fattigare byggde Lund järnvägar åt flera håll och mest med kommunala medel. Vi kan låna nu när räntan är så låg. Spårväg till Dalby och Sandby skulle placera Lund åtminstone på den nationella kartan. Med ESS hamnar vi på världskartan. Sen förtätar vi stan.
- Det är inget nytt, det har vänstern sagt länge, och nog förtätas det med de nya bostadsområdena kring Södra vägen och Raffinaderiet.

- Men när folk får mer pengar flyttar de till större bostäder så resultatet blir en spontan utglesning som det gäller att motverka. Arkitektstudenterna visade för några år sen hur Väster kunde få fördubblad befolkning med bevarad eller förbättrad livskvalitet. Hälften av parkerna kan bebyggas, så får vi kanske råd att slå gräsmattorna i de återstående. Och vänsterns gamla paroll "Förtäta Professorsstaden" är inte uppfylld än. Det gäller förresten inte bara bostäder. Det är ju sjukt att det ligger en stor parkeringsplats i Klosterhagen alldeles utanför stationen där det vore ett drömläge för inrättningar som många ska besöka, som en konferensanläggning. En tät stad och en tät stadskärna skapar underlag för fler av de mysiga småbutiker som Sjögren drömmer om.
- Men har de råd med hyrorna?
- Inte mej emot att avskaffa jordräntan, men det är ett problem som Lunds kommunpolitiker knappast rår på.
- Det som sätter ljuset på Malmö just nu är väl ändå de fantastiska husen och evenemangen?
- Ja. En gång utmärkte sej Lund för sina små arkitektoniska mästerverk men nu river man hus av Klas Anshelm. Och visst, Malmö har fattat att det är evenemang som gäller numera. Deras festival går från klarhet till klarhet medan Lunds Kulturnatt är sorgligt vanskött. Blir det nån i år?
- Det låter som det skulle behövas en helt ny uppsättning lokalpolitiker och en massa miljarder för att förverkliga redaktörns idéer. Så det är svårt att vara optimist för Lunds vidkommande.
- Ja, på kort sikt. Men för att påminna om en gammal prognos: när växthuseffekten har fått all inlandsis att smälta och havet stigit tretti meter kan Lund arrangera America's Cup i trakten av Staffanstorp och Åkarp och använda Turning Torso som rundningsmärke.
Gr

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL   Ansvarig utgivare: Göran Persson